tirsdag den 24. juli 2012

Hvem, hvad og hvorfor denne blog

Velkommen til vores blog :-)

 

Vi er en lille familie på tre, som efter et huskøb desværre er endt i en dybt frustrerende situation, trods alle bestræbelser på at sikre os bedst muligt. En situation der opleves lidt som at befinde sig i et ingenmandsland, hvor almindelig lov og ret er ophævet.

Vi købte sommeren 2011 et dejligt stort hus med kæmpe have til på Sydøstsjælland. Det var en længe ønsket drøm der blev til virkelighed, og det var intet mindre end fantastisk at udskifte vores lille 2-værelses midt i byen med grønt græs og masser af plads.

Huset set fra haven

Vi overtog huset efter et ægtepar i 90'erne. De havde boet på ejendommen i 50 år, og vi tænkte, at det var naturligt, at der lugtede lidt 'gammelt'. Vi var også sikre på, at når først vi fik malet, gjort rent, fjernet gamle tæpper og luftet ud, så ville lugten forsvinde. Så det gjorde vi i juli 2010.
Men lugten forsvandt ikke. Der var indbyggede skabe i køkkenet og hele værelser i huset, som vi efter kort tid valgte slet ikke at bruge, fordi de lugtede så slemt, at vi blev dårlige. Ydermere så vi måbende til, da træpanelerne i stue og entre smuldrede, fordi vi begyndte at vaske dem af:



I september fik vi en mand ud at se på det, og han havde ikke været hos os længe, før han konstaterede, at huset var smæk-fyldt med skimmelsvamp. Panelerne smuldrede på grund af opstigende fugt i murværket.

Efter et rådgivende ingeniørfirma havde lavet rapport, lød overslaget på renovering og genopbygning af huset på det samme som købssummen. Penge vi selvfølgelig ikke har.

Da forsikringssager om skimmelsvamp er berygtet for at trække ud i årevis og for at være så belastende psykisk, at de bringer familier på randen af opløsning - eller ud over - valgte vi at betale en dygtig advokat, Marie-Louise Pind  der har speciale i denne slags sager, for at vurdere vores situation.
Hendes vurdering er, at vi i vidt omfang blev advaret i tilstandsrapporten, og derfor vil få svært ved at opnå forsikringsdækning.

Det rystende i det - set fra vores perspektiv- er, at vi både hyrede en advokat og en bygningssagkyndig i forbindelse med købet i erkendelsen af, at vi intet vidste om huse eller huskøb.
De har desværre enten ikke været gode eller grundige nok. Både vores advokat og den bygningssagkyndige, som vi hyrede til en købergennemgang, overså nemlig alvoren af de forhold, der var beskrevet i tilstandsrapporten.
Vi synes jo, at de burde kunne holdes ansvarlige for mangelfuld/dårlig rådgivning, men desværre har vi heller ikke en særlig stærk sag imod dem, da vi mangler dokumentation, og tilsyneladende bare har været for godtroende.

Vi kunne lade os æde op indefra af bitterhed, håbløshed og frustration. Da det på grund af sundhedsfaren ikke er en reel mulighed at blive boende, har vi talt om at prøve at sælge huset for højst bydende (eller rettere grunden, da huset jo reelt intet er værd) og flytte i den billigst mulige lejebolig. Det betyder også, at vi skulle bruge de næste 30 år på at betale af på ingenting.

Men vi har valgt at gå en anden vej og tro på, at alt er muligt. Lykken står jo efter sigende den kække bi!
Efter et år hvor det ene chok har afløst det andet, og vi har været helt nede og ramme bunden, begynder vi at se en vej foran os. Vejen til det hjem vi ønskede for os selv og vores datter:

Vi vil gerne rive det store, syge, gamle hus ned og bygge et lille nyt, sundt og bæredygtigt hjem her på grunden. Vi vil genbruge og klunse materialer, for at holde budgettet nede. Få folk med forstand til at vise os hvad vi skal gøre, og smøge ærmerne op. Sluge al stolthed og bede om hjælp ethvert tænkeligt sted.
Vi har stadig en grund at bo og bygge på. Vi har en evne til at tænke kreativt. Vi har et netværk. Og vi har hinanden.

I stedet for at lukke os om os selv og slikke vores sår i stilhed, vælger vi at åbne op og fortælle vores historie til enhver der vil lytte, og det er formålet med denne blog.
Her vil vi formidle vores historie og dele vores erfaringer, så andre potentielle huskøbere måske kan undgå at havne i en situation som vores.
Vi vil også gerne i kontakt med dig der læser, hvis du for eksempel selv er 'ramt' af skimmelsvamp eller bygger hus efter de samme principper, som vi vil gøre. Hvis du lige har en god idé, nogle byggematerialer du ikke selv skal bruge alligevel, nyttig viden eller du har spørgsmål til os.

Først og fremmest er formålet med bloggen her dog, at dokumentere den rejse, som livet uventet har ført os ud på - og du er mere end velkommen til at rejse med!

Blomst i vores 'sommerfuglebed' - Vi elsker vores have

Ingen kommentarer:

Send en kommentar